Publionline

Misiune (scop) = Defineste de ce esti in afaceri si ce faci acum. 

    Exemplu:  Leiko Media intra in parteneriate cu firme mici ca si consilier lor de incredere in marketing, pentru a-i ajuta sa obtina succes prin invatarea, incorporarea si executarea strategiilor de marketing si a programelor care le transforma afacerile din mediocre in uimitoare. 

Viziune = defineste pentru ce doresti sa fii cunoscut. 

Este de ajutor sa creezi o viziune pe 1, 3, 5 ani, pentru a asigura progresul catre unde doresti sa ajungi prin pasi bine definiti si masurabili: 

    Exemplu:  Primul an: Pana la 30 decembrie 2014, Leiko Media va oferi produse informative de calitate in aditie la serviciile de consiliere care sunt de aproximativ 20% din cifra de afaceri a firmei. 

    Al treilea an: Pana la 30 decembrie 2017, Leiko Media va fi cunoscuta ca fiind una dintre primele 5 firme de brand marketing pentru firme mici din Bucuresti.

Misiune versus Viziune

Ca administratori de firme mici, cu totii dorim sa facem o multime de lucruri diferite, crezand ca mai mult este mai bine. In marketing, vei avea rezultate mai bune selectand intre 1 si 3 dintre cele mai importante obiective si lucrand la atingerea lor. 

Prea multe obiective este reteta sigura pentru esec si dezamagire. Afla ce este important pentru tine, pentru a realiza in urmatoarele 3-6 luni si apuca-te de treaba. 

Altfel vei fi distras constant si nu vei realiza nimic. 

Cum iti definesti obiectivele, strategiile si tacticile? Ce vrei sa obtii pana la sfarsitul anului?

Stai Concentrat

Probabil cel mai confuz concept este cum sa determini strategiile versus tactici. Cand determini cum iti vei atinge obiectivele, planul tau ar trebuie sa defineasca ce strategii vei utiliza pe fiecare canal in parte si ce activitati trebuie sa faci in mod regulat pentru a atinge obiectivele. 

Exemplu: Implementarea unor activitati de marketing pe internet pentru a lansa produsul pe piata, incluzand relatii publice, PPC si promovare prin viu grai.

Tacticile (activitatile) care ma vor ajuta sa-mi ating obiectivele includ: 

Construiesc o lista de email prin oferirea unui sabon de plan de marketing; 

Dezvolt strategia de pret si “ambalare” pentru noul produs de ambalare;

Creez un comunicat de presa, prin care anunt produsul si il trimit editorilor prin medii de distribuire; 

Scriu o articol pe blog, in care descriu programul si pe care-l trimit pe toate canalele sociale; 

Creez un anunt prin email pe care-l trimit listei; 

Creez o pagina de produs pe Facebook si anunt disponibilitatea tuturor fanilor; 

Este de ajutor sa incluzi tacticile intr-un calendar cu termene limita, pentru a le implementa si completa la timp, cu scopul de a-ti atinge obiectivele.

Strategii si tactici

O abordare obisnuita pentru crearea obiectivelor este utilizarea formulei acronimului S.M.A.R.T 

Specific – Ce exact doresti sa obtii? Cu cat mai specific poti sa fii, cu atat probabilitatea de a atinge obiectivul este mai mare. 

Masurabil – Cum stii ca ai succes? Raspunde la intrebarea “Cat de mult?”, “Cate?”, “Pana cand?”

Accesibil – Este bazat realistic pe resursele pe care le ai la dispozitie sau pe care le poti obtine sau e un obstacol major in calea succesului? 

Relevant – Te va ajuta acest obiectiv sa-ti atingi viziunea? Setarea unor obiective care nu se alinieaza cu rezultatul final iti va devia atentia de la cele care te ajuta sa ajungi unde doresti. 

La Timp – Care este termenul limita al acestui efort? Fara sa ai termene limita asociate fiecarui obiectiv, probabilitatea de a le atinge este mica, pentru ca intreruperile zilnice vor lua locul actiunilor obiectivului. 

Exemplu: Pana la 30 decembrie 2015, creez, lansez si vand pe internet 35 de copii ale unui produs informativ care simplifica dezvoltarea unui plan de marketing pentru firmele mici.

Obiectivele sunt declaratii bine definite si tintite care iti dau claritate, directie si focus. 

Este important pentru managerii firmelor mici sa defineasca ce trebuie sa faca pentru a-si atinge viziunea in termeni realistici si masurabili. Daca un obiectiv de marketing este sa “crestem vizibilitatea site-ului”, atunci trebuie sa includa un termen limita si criterii specifice cu care se pot masura rezultatele.

Ideal ar trebuie sa ai doar 2 sau 3 obiective, pe care sa te concentrezi intr-un interval de 3-6 luni. Mai multe obiective si risti sa nu obtii nimic.

Obiective

Unul dintre lucrurile pe care le facem pentru clienti, este simplificarea marketingului, pentru a elimina confuzia si pentru a imputernici managerii sa se concentreze pe ce este important. 

Totusi exista o parte a marketingului care streseaza managerii – ex. Determinarea misiunii, a obiectivelor, strategiilor si tacticilor. Aceste concepte sunt importante, in dezvoltarea unui plan care te focuseaza pe ce este important pentru a avea succes.

Planificarea drumului tau spre succes

Misiune,Viziune, Obiective, Strategii si Tactici

Contact